Cerita Awal Ramadhan 1434H

Assalamualaikum…

UoLS puasa tak ni? Hehee.. Alhamdulillah hari ni dah 10 Ramadhan. 
Kejap je kan, rasanya baru je ‘perasaan excited’ nak sambut puasa hari tu. 
UoLS dah start buat kuih ke? Ke dah start tunjuk dan bawa balik? wink wink~

Azam saya di bulan puasa kali ni (disamping memperbanyakkan ibadah. InsyaAllah) adalah mengurangkan diri dari terjebak dalam kancah bazar ramadhan..teehee~ jimat… 
masak je kat rumah..so far baru 2 kali je menjejakkan kaki ke sana. 
1st - ondaway nak berbuka kat rumah mak mertua tu singgah la kejap beli apa yg patut. 
2nd sebab asben dah plan berbuka dengan kengkawan dia so malas nak masak hehee..
tapi beli ikan keli bakar je..pastu balik umah masak nasi dan goreng telur mata je..sudah~

Tapi takleh lupa 1 ramadhan kami bila..
sampai kat rumah balik dari kerja dah jam 6.00 petang. Baru nak start perang kat dapo sekali.. air paip takdek! 
(rumah takde tangki simpanan air..camni la) Punah harapan. 
Cek meter air kat luar..la rupanya SYABAS dah tukar meter baru tapi kenape takde air? 
Call SYABAS : katanya nanti ada orang akan datang tengok..tapi dah jam brape baru nak datang kan.. Kebetulan hari rabu tu ada pasar malam dekat kawasan perumahan.. so pergi carik apa-apa yang boleh makan. Dugaan lagi bila kat pasar malam tu takde pulak jual makanan..diorang dah lari pegi jual kat bazar kot..hmm balik dalam keadaan yang hampa..
selang lima minit lepas balik umah orang SYABAS pun sampai buat keje dia..
katanya paip tu tersumbat. 
Yeay~ dah ada air dah. Tapi tinggal bape minit je lagi nak masuk waktu berbuka. 
So..pilihan terakhir, saya masak bubur abalone (MAGGI) cepat dimasak sedap dimakan kehkehkeh…alhamdulillah kenyang juga~

Bagi kaum hawa terutama ibu-ibu, bulan ni la yang suka sangat belek-belek resepi kat internet dan majalah kan? kan? Same dengan kan? hehee tau da~

Menu Ramadhan saya : simple je~

2 ramadhan – butter prawn + sayur campur tumis


3 ramadhan – ayam panggang madu + sayur campur creamy + nugget ayam


4 ramadhan – saya dan family buka puasa kat rumah mak mertua (takde gambar)

5 ramadhan – nasi ayam Hainan + kangkung belacan + telur dadar (wajib)


6 ramadhan – saya berbuka di Hotel Royale Chulan Kuala Lumpur (bertugas di sana) 
Ya Allah! Banyaknye makanan sampai tak tau nak makan yang mana satu. 1001 jenis juadah katanya. Testing la pegi tengok regenye kalau nak bayo sendirik kan..ha amek ko regenye RM90++ per head hokeyy *pitem.

7 ramadhan – saya berbuka dengan ikan keli bakar(beli) + telur mata je. Buka sorang la katakan huhuu. King & Queen tu dah selesai makan sate ayam + yong tau fu. Tak tertunggu waktu berbuka dengan mama diorang ni..tinggal secucuk pon tak..haii takpela asalkan habis daripada membazir kan..

8 ramadhan – salmon grill + sayur campur rebus ngan garam hahaa + sos ikan


9 ramadhan – ayam masak gulai lemak cili padi (tapi tak brape pedas la) + telur dadar + sayur tumis dengan udang.


So uoLS lak caner? Mesti best-best kan menu masa bulan puasa ni.. Selamat Berpuasa!

Comments

  1. perhhhhhhhhhhhhhhhhhh.......giler rajinnnnn laaaa.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oit..ni cite tahun lepas la hahaaa...tahun ni hampeh~

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Sambutan Hari Ibu, Guru dan Bapa Tabika KEMAS Darul Ilmiah

Super Duper KeFENATan

Konvokesyen...