10 Facts

Asalamualaikum

Hai

Sekarang ni tengah trending di Instagram :
"20 Facts About Me"
Repost If You Are Tagged & List 20 Facts About You And Tag 20 Fav Account

Actually nobody's tagging my name bahahaa. But still I wanna do that kind of thing (kinda mengadaS kan). Sorry fellas, not me but my kiddos.
(I hope my babies will read this when they grow up. Well, for me this is the reason why i'm blogging)

So, this is it!

10 facts about Muhammad Akid'adha Anaqi :

1. Berbintang Sagittarius (DOB : 07122008) Tahun Tikus. Masa lahirkan Akid'adha, tangan sebelah kanan keluar dulu macam Superman hehee. Alhamdulillah everything's fine.
3.18kg : 50cm
2. Love western foods. Mungkin masa pregnant Akid, asek sumbat western food je. Tak boleh lupa gigih mencari 1901 Hotdog di KLCC jam 10 malam! Memang dah tutup la kan. Akid juga suka makan Pajeri Nanas (tapi pajeri nanas ibu je yang lain tak jalan hahaa) dan Kuih Onde-Onde / Kuih Buah Melaka
3. Games dan Akid bagai tak boleh dipisahkan (typical boy kan). Tak cukup dengan dia punya PSP dan Tablet, Handphone mama dan papa pun dia bantai download games yang dia suka termasuk HP pakcik-pakcik dia. Sorry dudes! Hehee. Ada 1 games yang saya macam tak faham langsung caner nak main tapi Akid'adha suka : Minecraft. Siap rujuk kat youtube (pandai dia surf youtube cari) 
4. Pengaruh kartun lebih kepada Power Rangers, Ultraman dan sewaktu dengannya, Ben10 (another typical boy hehee)Gumball & Darwin (The amazing world of Gumball), Jake & Finn (Adventure Time) dan Oggy & The Cockroaches!! (Ni sama dengan Aafiyah). 
5. Music influence? lebih pada pakcik Imran (new-age music) and of cource from me kalau tak mana datangnya K-Pop bahahaaa 
6. He loves everythings about Dinosaur specially The King of the Tyrant Lizards : Tyrannosaurus Rex or T-Rex!


7. Minat dengan drama/filem lakonan Zizan RL dan Shaheizy Sam. Cite-cite seram hantu pun dia boleh tengok sampai habis. (erm..waktu ni Aafiyah sedang menyorok belakang saya dan tutup muka dengan bantal juga sampai cite tu habis hahaa)
8. Kulit badan tak tahan cuaca panas. Nanti timbul ruam merah-merah (dari baby memang dah kena eczema)
9. Sometimes bila Akid'adha menulis, ada sebahagian huruf atau nombor yang ditulis terbalik (mirror image). Did he have a dyslexia? Apakah itu?? Rujuk sini
(Tahukah anda Albert Eistein juga salah seorang yang mempunyai dyslexia). Setiap kali Akid'adha menulis atau melukis mulut dia akan sama gerak. 
Antara nombor dan huruf yang Akid tulis terbalik 3/Z/7
video
10. For me, he had a smart brain with attitude (alhamdulillah). Ermmm.. kekadang bila datang dia punya moody memang tak boleh blah hahaa (saya tolong bawa beg sekolah pun dia punya tarik muka Ya Allah~ dia nak bawa sendiri katanya)

Okey done tuk Akid'adha and now Drama Queen turn heheee..

10 facts about Nur Aafiyah Delisha :

1. Berbintang Leo dan lahir tahun Harimau! (DOB : 29072010) Ahaa..garang wa cakap lu hehee
3.07kg : 50cm
2. Berbeza dengan abang, Aafiyah tak suka western food. Pagi petang siang malam nasi je yang dia cari. Bak kata Aafiyah : Piyah Makcik gendut, telur, donut, Ayam goreng (this is how she describe herself)
3. She's just a sweetheart little girl. Tengok senyuman dia je buat hati yang marah dan kacau-bilau jadi tenang. 
4. She loves to sing and dance even an acting too. Dengar je muzik mulalah dia dengan tarian ballet dan Salsa dia tu. Terutama lagu-lagu Frozen! Redha je la sesiapa yang terpaksa jadi dance partner dia hehee. 
5. Aafiyah suka menulis dan melukis. Bagi dia Notebook yang tebal hari ni, esok lusa dah penuh 1 buku tu dia kerjakan. 
Ni antara lakaran-lakaran dalam Notebook ni : Mama, Akid & Piyah, Mike & Sulley (Monster Inc.), tapak tangan dia sendiri dan ikan jerung
6. Umur Aafiyah setahun lebih dah banyak cakap..so bayangkan sekarang umur dia dah 4 tahun! memang petah~ mostly orang yang jumpa and talk to her fikir dia dah 6 tahun. Memang takkan jemu melayan dia. Hidup saya jadi sunyi sepi kalau Aafiyah tak sihat atau demam. 
7. Pengaruh kartun lebey : Gumball & Darwin (The amazing world of Gumball), Jake & Finn (Adventure Time) dan Oggy & The Cockroaches!! Hari-hari tengok pun dia tak bosan. Kekadang je Aafiyah layan Barbie, Sofia The First, Doc McStuffins, Upin & Ipin dan Pada Zaman Dahulu.
8. Aafiyah pun macam abangnya juga suka layan youtube. Buka youtube tengok video-video dari DisneyCollector. Lepas tu layan Masha And The Bear, kartun Rusia (faham pula Aafiyah bahasa Rusia. Jangan tanya mana dia dapat kartun tu, saya tak tau). 

Okey untuk makluman kengkawan, budak-budak ni tengok youtube dari tablet diorang dan handphone saya. Saya dah set akaun youtube tu dalam safety mode so saya boleh pantau apa yang diorang tengok melalui history walaupun saya keje kat opis hehee. Alhamdulillah setakat ni masih dalam kawalan.

9. She's lovely, very very lovely 
10. And She's my Drama Queen!!! Mini me, no one can doubt it. 

video

Buat masa ni je la kan..heheee esok lusa dah dewasa mesti perangai masing-masing dah lain kan (mode sedey switch On uhuk uhuk). Harapan mama semoga menjadi anak-anak yang soleh dan solehah, berbakti pada bangsa dan negara, berjaya dunia dan akhirat. 


Okay, thank you for reading.

Comments

Popular posts from this blog

Sambutan Hari Ibu, Guru dan Bapa Tabika KEMAS Darul Ilmiah

Super Duper KeFENATan

Mama saya datang~