Posts

Showing posts from 2013

Akhir Ramadhan

Image
Assalamualaikum...
07 Ogos 2013 : 29 ramadhan 1434H : 0839hours : at office-ku yang 'terchenta' :  amazingly still working! (T.T) 

semoga diampuni segala dosa; diterima segala amalan; ramadhan~ semoga ketemu lagi

Dikesempatan ini saya sekeluarga ingin memohon ampun dan maaf atas segala kekhilafan yang kami lakukan sama ada sengaja atau tidak sengaja..  Mohon halalkanlah mana-mana yang termakan dan terminum~
Dan.......


pssttt!! Ramadhan/Raya kali ini saya berjaya tidak memborong kuih/biskut raya  sebab saya buat sendiri! yeayyy~~ 

Terima Kasih

Assalamualaikum…
Hari ni dah 16 ramadhan 1434H.  Alhamdulillah~ mesti UoLS dah start sibuk membuat persiapan menyambut hari raya kan..yap me too.
Masuk minggu ketiga ni saya dah semakin terjebak dengan kancah bazar ramadhan..  (hah gelakkan aku la tu..it’s ok~)  sebab ape? Sebab tiap malam saya berusaha untuk menyiapkan tempahan kek RV saya tu disamping buat biskut untuk diri sendiri dan family kat kampong  (mum aku pesan “bawa balik kuih raya banyak2 ok”. InsyaAllah ma ==”).  Bukan malas nak masak cuma nak save energy untuk operasi gerak gempur buat tempahan orang  (takyah cite panjang-panjang la kan hanya wanita/ibu je yang faham betapa renyah dan letihnya kalau dah berperang kat dapur memasak untuk family kan? kan?)  
Alhamdulillah…murah rezeki saya ramadhan ni. Syukur. Terima kasih Ya Allah~
Kepada teman-teman, kengkawan dan sesiapa saja yang telah menempah atau berniat nak tempah kek RV saya..terima kasih saya ucapkan sebab sudi dan suka kek saya tu  (kembang kempis idung aku menerima puj…

Cerita Awal Ramadhan 1434H

Image
Assalamualaikum…
UoLS puasa tak ni? Hehee.. Alhamdulillah hari ni dah 10 Ramadhan.  Kejap je kan, rasanya baru je ‘perasaan excited’ nak sambut puasa hari tu.  UoLS dah start buat kuih ke? Ke dah start tunjuk dan bawa balik? wink wink~
Azam saya di bulan puasa kali ni (disamping memperbanyakkan ibadah. InsyaAllah) adalah mengurangkan diri dari terjebak dalam kancah bazar ramadhan..teehee~ jimat…  masak je kat rumah..so far baru 2 kali je menjejakkan kaki ke sana.  1st - ondaway nak berbuka kat rumah mak mertua tu singgah la kejap beli apa yg patut.  2nd sebab asben dah plan berbuka dengan kengkawan dia so malas nak masak hehee.. tapi beli ikan keli bakar je..pastu balik umah masak nasi dan goreng telur mata je..sudah~
Tapi takleh lupa 1 ramadhan kami bila.. sampai kat rumah balik dari kerja dah jam 6.00 petang. Baru nak start perang kat dapo sekali.. air paip takdek! 
(rumah takde tangki simpanan air..camni la) Punah harapan.  Cek meter air kat luar..la rupanya SYABAS dah tukar meter baru tapi …

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan~

Image
Assalamualaikum,
rasa macam dah lama sangat tak hapdet blog... nak buat caner penyakit MALAS dah datang~ huhuu..
Arini saje nak cite..semalam saya pegi membeli belah kat 1 pasaraya ni... sampai je kat pintu masuk dah terpampang banner/iklan  SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI Okey tu takpe lagi, masuk kat dalam taraaaa... pelbagai aneka jenis biskut-biskut raya dah pon dijual. Hmm...advance sangat pasaraya ni, puasa pon tak lagi kot.  Lagu-lagu raya? tak ON lagi mungkin tunggu hari pertama puasa..kan?
Apepon..dikesempatan ini saya nak ucapkan selamat menunaikan ibadah puasa. 

"padanya dibuka pintu syurga dan ditutup pintu neraka dan diikat para syaitan sepanjang bulan ini"


The Only Living Sahabi

Image
Assalamualaikum..
Semalam belek-belek kat FB, seorang sahabat telah post/share satu gambar yang buat aku sangat tertarik dan teruja iaitu gambar sepohon pokok yang dinamakan The Only Living Sahabi atau "Sahabat Nabi Yang Masih Hidup".
Ya, masih hidup sehingga sekarang. I wonder, berapa agaknya usia pokok tersebut. Lepas tu, aku pergi search kat Pak Google. Jumpa! Aku nak share kisahnya kat sini. Aku cuma copy & paste je. (untuk bacaan sendiri nanti..senang nak cari hik!)

The Only Living Sahabi : 
Inilah pohon yang memahami cinta buat Nabinya Muhammad SAW صلى الله عليه وسلم. Pohon yang diberkati. Sehingga sekarang pokok ini masih hidup lagi di Jordan. Sebab itu ianya digelar "the only living sahabi" atau "sahabat Nabi yang masih hidup".
KISAH 1 

Sebelum Rasulullah diangkat menjadi Nabi dan Rasul, baginda sering mengikut bapa saudaranya, Abu Thalib pergi berdagang. Pada suatu hari Abu Thalib pergi ke Syam untuk berdagang, dan dibawanya sekali baginda yang mas…

M.A.S.A.

"Demi masa...sesungguhnya manusia kerugian~"
Assalamualaikum..
Ada rasa saspen tak dengan ayat kat atas? Aku bukan apa, tetiba rasa macam tersedar dari terhantuk manja kat dinding rumah..hahaaa (pang!!).
Jumaat lepas masa rehat tengahari, aku dengan geng opismate jenjalan buang masa kat Alamanda (sangat!). Sebelum aktiviti cuci mata dan cuci dompet sekali, aktiviti mengenyangkan perut harus dilaksanakan (geng pulak dengan ibu-ibu mengandung..terus jatuh hukum WAJIB). Ondaway ke RASA (taraf foodcourt je nokS) ada pulak MPH buat SALE kat tengah-tengah podium.. hadoiii hati pon tergaru-garu gedik nak memborong.. padahal bawak sen jek..(sabar Pdah, pegi makan dulu) okey~ (aku mana boleh tengok jualan buku ni..alergik! nasib lah aku hidup kat Malaysia yang terchenta. Kalau duduk kat Japang nun caner?)
Lepas kekenyangan, geng lain terus ke Parkson. Aku? "tersangkut" kat booksale MPH tu ("ter" la sangat~) Dalam pada separa sedar tu ter-sambar juga 2 buah buku. 
MENT…

Sambutan Hari Ibu, Guru dan Bapa Tabika KEMAS Darul Ilmiah

Image
Assalamualaikum uolS..
18hb Mei 2013 : 0800hrs : Tabika KEMAS My Drama King ada buat sambutan Hari Ibu (12.05.2013); Hari Guru (16.05.2013) dan Hari Bapa (Jun nanti). Sambutan yang simple tapi meriah. Seminggu sebelum berlangsung majlis tu, ibubapa diberi surat untuk bawa makanan yang telah disenaraikan...macam potluck la. Aku bawa mee goreng..huhuu *meaning~kene bangun awal!! 
Acara bermula dengan lagu Negaraku dan lagu KEMAS oleh kanak-kanak dan cikgu-cikgi. Tapi sebelum tu murid-murid Tabika diminta berbaris lelaki dan perempuan..maklumlah kanak-kanak kan...memang "lurus" barisannya hahaaa. Pastu sesi potong kek ramai-ramai. Kemudian cikgu pengacara majlis umum sesuatu.. "Murid-murid diminta berbaris ke depan untuk ambil hadiah dan bagi dekat ibu/mak masing-masing. Lepas tu cakap 'sayang ibu/mak' ye". Owh ~ *terharu la pula. Pastu nampak Akid berlari nak bagi hadiah, terus peluk mama dan cakap sayang mama *(T.T)Terharu lagi~ Akid mode Emo jugak..nampak tak…

Super Duper KeFENATan

Image
Okey..entri sebelum ni berakhir dengan "Esok KEJE" : yap, betul aku pergi keje. Takde ponteng tau. No No No~ tapi dalam keadaan yang sama macam zombie cuma versi bersih dan chomel sket laa..Teehee~ 
08hb Mei 2013 : 1200hrs bertolak ke Corus Paradise Port Dickson, Negeri Sembilan pulak bagi menghadiri Kursus Pengurusan Fail Dan Rekod selama 3 hari 2 malam *terima kasih kengkawan yang sudi tumpangkan aku ke sana. Di sini, aku dengan Kak Efa (roomate) duduk kat tingkat 10 bangunan tengah ni. Memang cantik dapat tengok pantai terutama waktu senja. Tapi tak sempat nak amek gambar sunset sebab tidooo hahaaa..


10hb Mei 2013 : 1230hrs Selesai je kursus ni, aku menuju ke program Teambuilding lak di Sekin Fisherman Village & Resort, Sekinchan, Selangor. On the way ke sana, aku diperkenalkan dengan Cendol Bakar Drive Thru!! Ya ampunnn sedapppp angaattt~ *yap via drive thru okeyy..hahaa sian aku kan baru tahu. Kalau tau macam ni punya lazat mesti beli borong, nak bagi kat mak-mak buyu…

Balik Kampung lagi 30.05.2013-06.05.2013

Image
Hai UolS.. Assalamualaikum ♥
PRU13? It's a lame yo... dont want to talk about it!
30hb April 2013 : 1245hrs : KUL-BKI *balik kampung ler. Kali ni papa tak join sekali sebab papa mengundi sini (Puchong). So..balik bertiga je dan bawa hand luggage je *je? Berat nak mamm dengan beg tarik pastu backpack lagi..
On the way ke airport..My Handsome Drama King tetiba emo dan sedeyy sebab papa tak ikut sekali.. Memang sangat sayulah mendengar kata-katanya. "Napa papa tak ikut? Sian Akid..Akidkan sayang papa" hah papanya pon tak terjawap huhuu...
Tapi Drama Queen menten cun..tak sabar-sabar nak naik kapal terbang. Ermm..mama rileks je sebab jap lagi nak sedia mental dan fizikal untuk handle 2 orang askar yang sangat cerdaS dan cergaS!  Alhamdulillah~ Sewaktu jalan di laluan nak ke kapal terbang, Abang memimpin tangan adiknya. Terserlah sifat ke'abang'an *boleh ke? Penumpang-penumpang lain tengok pon tersenyum-senyum dan memuji.. *kembang kempis hidung mama bangga dan terhar…

Gwiyomi Madness

Image
Gwiyomi / Kiyomi (귀요미) is a Korean internet slang which refers to “the cute one/little cutie”. Diz craziness started when it was performed on a variety show by KPop boyband Ilhoon,BtoB(Born to Beat). Ilhoon ni nyanyi biasa-biasa saje takdelah sampai jadi virus kat internet, tapi bila dak pompuan nama Hari (she's a female Korean Indie Artist) ni buat her own version calling "Gwiyomi Song" and immediately went viral, spawning a new internet trend. Taip je "Gwiyomi" kat Youtube, uolS akan tengok bermacam-macam jenis parodi. Ada yang comel dan ada gak macam nak pang!!! hahaaa.

Ni Lirik Lagunye..
Hannun paljima nuga mworaedo naekkeo (naekkeo) Dareun yeojarang maldo seokkjima nan nikkeo (nan nikkeo)
Saekki songarak geolgo kkok yaksokhaejwoyo
Jeoldae na honja naebeoryeo duji ankiro (yeah) Ildeo hagi ileun gwiyomiideo hagi ineun gwiyomiSamdeo hagi sameun gwiyomi, gwigwi gwiyomi gwigwi gwiyomiSadeo hagi sado gwiyomiodeo hagi odo gwiyomiYukdeo hagi yugeun jjokjjokjjokjjokjjokj…

Balik Kampung

Image
Balik kampung kali ni tak berapa nak beshh sebab anak beranak demam+batuk+selsema+extra cheese:sakit mata. Hebat sungguh dugaan kali ni..*oh ye...kampung hamba terletak di Membakut, Sabah. Tapi balik kali ni pon sempena cuti sekolah dan sebab anak-anak sibuk tanya bila nak balik kampung ni mama? Ye la... tetiba petang lepas amek anak-anak dari rumah pengasuh ni bertempat kat flyover nak balik rumah *biasanya kat situ tunggu lama..adelah sampai 3-4 kali hijau baru lepasS boleh pulak Drama King aku ni menangis tersedu sedan nak balik kampung..rindu kampung katanya...*macamlah kampung tu dekat kan.. pastu sampai kat rumah testing tengok airasia.com ade promo tiket ke takde..sekali ade! Pe lagi..touch n go je la..hahaa
Di hari kejadian..jeng jeng jeng~
Kitorang lambat!! actually kitorang berempat dah check in dah tapi beg je tak sempat nak drop. Kata orang baju merah/hitam tu : Ok..orang je boleh naik flight, beg tu kene tinggal!! *Haaah..giler nak tinggalkan. Harta benda semua dalam tu.…